Recycle uw eigen afval tot straatmeubilair.
Nederland heeft zich als doel gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie tot stand te brengen. Met de ambitie om in 2030 een (tussen)doel te realiseren van 50% minder gebruik van primaire grondstoffen. Dat betekend dat gemeentes de komende jaren steeds meer circulaire eisen zullen stellen bij de aanschaf van producten in de buitenruimte. Het is daarom goed om te weten dat er steeds meer producten en materialen op de markt komen die deze keuzes makkelijker maken.
Zijn circulaire producten kwalitatief net zo goed als traditionele producten?
Door de komst van bijvoorbeeld bio based composieten of gerecycled kunststof is het mogelijk om traditionele producten, onder de loep te nemen en de vraag te stellen: Kunnen wij deze producten produceren van recyclebaar materiaal? Als ontwerpbureau hebben wij deze vraag al vaker gekregen en het blijkt dat dit voor veel producten ook kan.
De drijvende kracht achter de circulaire economie is tot op heden een betere leefomgeving maar nog niet perse een kwalitatief beter en of efficiënter product. De vraag rijst dan natuurlijk of circulaire producten kwalitatief net zo goed zijn als de traditionele producten? Nu blijkt dat veel van deze nieuwe materialen ook zeer positieve bijeffecten hebben en zelfs een kwaliteitsimpuls kunnen geven aan het product.
Voorbeeld 1: Voor de productie van afvalbakken hebben wij een bio based, 100% recyclebaar composiet onderzocht. Het is sterk, vormvrij, roest niet en daarnaast hecht graffiti zich niet aan dit materiaal. Deze voordelen verlagen de onderhoudskosten en verlengen de levensduur.
Voorbeeld 2. Het is mogelijk om ingezameld kunststof uit uw eigen gemeente om te zetten naar nieuwe producten. Het zichtbaar maken van deze recycle cyclus geeft een enorme boots aan de bewustwording van de doelstelling van 2030. Het blijft een mooi gegeven dat een afvalbak aan het einde van zijn levenscyclus weer kan dienen als grondstof voor een nieuwe afvalbak, bank of anti parkeerpaal.
Grote kansen voor gemeentes!
Het meeste staatmeubilair kan nu al worden herontworpen in circulaire materialen. Wij dagen daarom iedere gemeente uit om het huidige straatmeubilair, samen met ons, onder de loep te nemen en aan te pakken. Met deze aanpak wordt met het realiseren van de 2030 doelstelling tevens een extra kwaliteitsimpuls gegeven aan de producten in de buitenruimte.
Maak van uw afval straatmeubilair!
Samen met uw sociale werkvoorziening aan de slag
Hoe een bloembak toch bijzonder kan zijn.
Samen met de gemeente Leiden en de sociale werkplaats (DZB) hebben wij deze bijzondere bakken
gerealiseerd. Het ontwerp is afgeleid van de oude Hortus Botanicus bakken van Leiden. Ze zijn in
drie verschillende maten geproduceerd. Bijzonder is dat ze naast een water reguleringssysteem en goede isolatie ook zijn voorzien van een veelzijdigheid aan logo’s. De logo’s komen voort uit de huisstijl die de gemeente voor het Singelpark heeft ontwikkeld, bestaande uit verschillende iconen in verschillende kleuren. Deze iconen zijn in het hout gefreesd en voorzien van verschillende kleuren epoxy. Per bloembak zijn twee iconen aangebracht in twee verschillende kleuren. De bakken worden geplaatst op de locaties waar de groenstructuur van het Singelpark wordt onderbroken. Op deze manier wordt de groene cirkel rond Leiden gesloten.
Samen met uw sociale werkvoorziening aan de slag
De standaard parkbank van Utrecht
Een ontwerp op maat waarbij uw sociale werkvoorziening van a tot z
betrokken is, dat is wat Bureau Stoep onderscheidt van alle andere bureaus. Wij ontwerpen samen met u een nieuw product en betrekken daar de mensen van uw sociale werkvoorziening bij om dit te realiseren. We gaan uit van de kracht van uw sociale werkvoorziening en kunnen daar, indien wenselijk, naar toe ontwerpen. De onderdelen die zij niet kunnen leveren, leveren wij zelf zodat u altijd het gewenste eindproduct krijgt.
Parkbank voor gemeente Utrecht:
Een mooi voorbeeld is de realisatie van deze parkbank voor de gemeente Utrecht. Samen met de gemeente heeft Bureau Stoep deze bank ontwikkeld. De sociale werkvoorziening (UW) is vanaf het begin betrokken bij het project. Aan de hand van meerdere schetsen is de keus gemaakt voor dit ontwerp. Om zorg te dragen voor een optimaal eindresultaat is een prototype gemaakt. Daarbij is gekeken naar het zitcomfort, sterkte en uitstraling. Het schetsontwerp is vervolgens uitgewerkt tot een definitief ontwerp waarbij regelmatig overleg is geweest met de medewerkers van de sociale werkvoorziening. De gemeente heeft vervolgens UW de opdracht gegeven voor het vervaardigen en het plaatsen van deze banken.
50 meter lange brug voor centrum Zoetermeer
Persbericht in Stadswerk
BBQ's voor het Amsterdamse Bos
Persbericht in Straatbeeld
Eigen familie van straatmeubilair voor recreatiegebied Wellerwaard
Voor een nieuw recreatiegebied is een serie straatmeubilair ontworpen die past bij het karakter van Noordoostpolder, een relatief jonge gemeente in Flevoland.
Flevoland is de jongste van alle Nederlandse provincies en bestaat sinds 1986. Uit alle delen van het land werden boeren uitverkoren om zich te vestigen in één van de gemeenten die de provincie rijk was. Noordoostpolder, bestaande uit de kern Emmeloord en de tien omliggende groendorpen, is er daar één van. Bij de realisatie van Noordoostpolder is niet echt rekening gehouden met recreatiemogelijkheden. Het gebied was immers bedoeld voor de landbouw. In de jaren negentig kwam met daar op terug.
In die tijd werden de eerste plannen gemaakt voor de Wellerwaard. Een gebied dat Emmeloord en het Kuinderbos met elkaar zou verbinden. In de afgelopen jaren is onder meer een huisvuilstort omgeturnd tot golfbaan, is er een waterbergingsgebied gerealiseerd en zijn verscheidene routestructuren aangelegd voor wandelaars, fietsers en ruiters. De aanleg van een zwemplas met bijbehorende voorzieningen werd vorig jaar afgerond.
Nuchter en robuust
Bij een recreatieplas hoort ook straatmeubilair. “Voor ons was het meteen duidelijk dat we hier een ‘eigen’ familie van straatmeubilair wilden hebben”, vertelt Arjan van den Berg van de gemeente Noordoostpolder. “Het meubilair moest passen bij de polder, nuchter, robuust en zonder poespas. Daarnaast moest het passen bij de eisen van een recreatiegebied: stevig en hufterproof, maar ook onderhoudsarm.”
Bureau Stoep werd benaderd voor het ontwerp van de familie van straatmeubilair, die bestaat uit bankjes, picknicktafels, informatieborden, barbecues, afvalbakken en fietsparkeergelegenheid. De wensen van de gemeente verwerkte Bureau Stoep in een schetsontwerp dat vervolgens in een 3D-visualisatie werd uitgewerkt. Op basis van de reacties op de visualisatie én een proefopstelling van het meubilair is een definitief ontwerp gemaakt voor meubilair met een hoogwaardige uitstraling. Die uitstraling werd verkregen door gebruik te maken van zelfverdichtend antracietkleurig beton dat aan de bovenzijde is gepolijst. Door het polijsten worden de kiezels in het beton zichtbaar, wat goed past bij het zand rond de zwemplas. In het beton is het logo van de Wellerwaard opgenomen, twee paardenbloempluisjes. Het aanbrengen van de logo’s is op locatie gedaan, zodat goed ingeschat kon worden hoeveel elementen voorzien en ervoor te zorgen dat er geen overkill aan logo’s ontstond.
Hoogwaardige uitstraling én hufterproof
In het definitieve ontwerp is tevens een aantal aandachtspunten verwerkt die tijdens de visualisatie naar voren kwamen. Zo is gekozen voor het blind bevestigen van de houten delen in de rugleuning van de bankjes. Die rugleuning is opgebouwd uit RVS met FSC-gekeurd hardhout. Het frame van de leuning is opgebouwd uit RVS dat is meegegoten in het beton, waardoor een vandalismebestendige verbinding ontstaat. In het beton is bovendien extra wapening opgenomen zodat het grote (onbedoelde) krachten kan opnemen. De houten vulling is demontabel, maar wel blind gemonteerd. Dit geeft een hoogwaardige uitstraling, maar zorgt er tevens voor dat de verleiding klein is om de delen eruit te slopen.
De blinde montage is ook toegepast bij de informatieborden, zodat ook die alleen door bevoegden gedemonteerd of vervangen kunnen worden. Daarnaast zijn de palen verankerd met een betonnen voet onder het maaiveld. De voet is onderdeel van de paal en is lang genoeg om opvriezen te voorkomen. Dit geldt ook voor de palen van de fietsparkeerbeugels.
Gedurende het ontwerpproces zijn alle disciplines aangeschoven, waaronder onderhoud en beheer en de stedenbouwkundige. Op basis van alle wensen is onder meer het materiaal bepaald, maar ook een slimme maairand rondom de banken en picknick die ervoor zorgt dat je met een grote maaiwagen langs de elementen kunt rijden en ze niet handmatig hoeft na te lopen. Tevens is in deze fase bepaald dat de instap van de picknicktafels vergroot moest worden, zodat ook minder valide mensen vanaf de zijkant kunnen instappen.
De reactie van de inwoners van Noordoostpolder zijn zonder uitzondering positief, weet Arjan van den Berg. “Afgelopen zomer was het eerste seizoen dat het meubilair er stond en iedereen is er trots op. Dat zorgt er tevens voor dat iedereen het mooi wil houden. We hebben hier iets staan dat mooier is dan doorsnee.”
Modernistische brug voor woonwijk Schuygraaf in Arnhem
In opdracht van de gemeente Arnhem ontwierp Bureau Stoep een brug voor de nieuwe woonwijk Schuygraaf. Inspiratiebron voor de brug was de moderne architectuur van begin 20e eeuw. Uit de tijd van Berlage en Dudok.
Woonwijk Schuygraaf kent verschillende bouwstijlen. De woningen van veld 18 en 19 zijn gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De twee velden zijn gescheiden door een strook water. De gemeente Arnhem wilde een brug, die zou passen bij het beeld van dit deel van de wijk.
Historisch beeld
De brug heeft een stalen hekwerk met een voor die tijd kenmerkende asymmetrische vulling. De twee randliggers van de brug hebben zowel aan de bovenkant als onderkant een toog. Met een verschillende horizontale kromming. Dit geeft een historisch effect. De betonnen balken hebben een antraciet grijze kleur. Dit past mooi bij het tijdsbeeld.
De landhoofden en het brugdek, waar het verkeer overheen gaat, zijn bestraat met gebakken klinkers. Net als de aangrenzende wegen. De brug heeft aan één kant muurtjes, die als zijkant (handregel) dienen van de trappartij. De tussentreden van de trap zijn van beton, maar hebben de uitstraling van natuursteen. De sluitstukken op de landhoofden zijn ook van dit materiaal.
Bouworganisatievorm
Belangrijkste uitdaging bij het ontwerp was om binnen het budget een eigentijdse brug te ontwerpen die past bij de stijl van begin 20ste eeuw. Om geld te besparen heeft de gemeente Arnhem gekozen voor Engineering & Construct (E&C). Bureau Stoep zorgde voor een uitgebreide visualisatie. En maakte gedetailleerde tekeningen voor belangrijke, beeldbepalende elementen van de brug. De uitvoering werd zo voordelig mogelijk gedaan door KWS.